Ons huisdier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gobi is erg vriendelijk en enthousiast, charmant maar ook eigenwijs, ook tegenover onze kinderen. Gobi is een echte staande jachthond, dat wil zeggen een hond die zodra zij de aanwezigheid van wild bespeurt roerloos stil blijft staan, soms met een voorpoot geheven en met de neus in de richting van het wild. Het is een zeer actieve hond. Ook kan zij erg goed zwemmen en doet dat dan ook met regelmaat. Het is een middelgrote hond van ongeveer 49 cm en zij is zwart met een witte aftekening.

Sinds de herfstvakantie van 2012 hebben wij een hele lieve hond genaamd Gobi. Het is een Friese Stabij en in ons geval klopt de aanduidige 'Friese', want we hebben haar ook echt gekocht en opgehaald in Friesland.

 

Gobi is een teefje maar is geen echte rashond met papieren. Vandaag de dag bestaan er echter wel ongeveer 3.500 originele Friese Stabijs met stamboom en er worden er ieder jaar zo'n 350 geboren.

Enkele weetjes...

 

De Stabyhoun of Friese Stabij is een staande, opjagende en apporterende vogelhond, mollenvanger en waakhond. De Stabij komt, evenals de Wetterhoun, uit het Friese Woudengebied in het oosten en zuidoosten van Friesland. Het is een van de 11 Nederlandse rassen. Vermoed wordt dat hij afstamt van de -ooit door de Spanjaarden mee naar Nederland genomen- spaniëls en daarna verder is ontwikkeld in Nederland.

 

Meer »